Tasarım Prensipleri Bölüm: 1
Bir heykeltıraş, önce yapacağı eseri hayal eder, sonra onu ete kemiğe büründürecek malzemeleri seçer. Seçeceği malzemelerin hangi özelliklerde olduğunu, şekillendirmek için hangi araçları kullanması gerektiğini gözü kapalı bilir. Ya da bir ahşap ustası, hangi eşyada hangi ağaç türünün kullanılacağını, dayanıklılığına ya da bunun gibi birçok kritere göre belirler. Bunun için de ağaç türlerini ve özelliklerini bilmesi gerekir.
Peki bir tasarımcı, tasarıma başlamadan önce hangi etkenleri bilmelidir? Tasarımını daha güçlü bir temele oturtmak için neleri göz önünde bulundurmalıdır? Aslında bu soruların tek kelimelik bir cevabı var; o da kullanıcı.
Aşağıdaki kullanıcı odaklı başlıklar göz önünde bulundurularak hazırlanan bir tasarım, daha kolay deneyimlenebilen bir arayüz hazırlamanıza olanak sağlayacaktır.
Bütünlük
Arayüzde oluşturduğunuz bütünlük, tutarlılığı ve kimlik algısını da beraberinde getirir. Tutarlılık ise, arayüz elementleri ile kullanıcının iletişimini maksimum seviyede tutarak deneyim akışının önündeki taşları tek tek ortadan kaldırır. Böylece, ilk sayfada kullanıcının karşısına çıkan arayüz konumlandırma ve stilleri diğer sayfalarda da devam ettirildiğinde, kullanıcı artık ne yapması gerektiğini düşünmeden, sezgisel olarak kavrayabilir. Bu açıklamayı 3 başlık ile detaylandırmak gerekirse;
Beyaz Alan
Her ne kadar isminde beyaz (whitespace) kelimesi geçiyor olsa da, beyaz alanı, renklerden bağımsız olarak, basitçe arayüz elementleri arasındaki boşluklar olarak tanımlayabiliriz. Kolay okunabilir, kolay anlaşılır ve görsel olarak da kullanıcıyı tatmin edecek bir tasarım için beyaz alanı doğru şekilde kullanmak, tasarımcılar açısından son derece önemlidir.
Boşlukların yeteri kadar kullanılmaması, içeriğin karışık bir şekilde görüntülenmesine ve her şeyin iç içe geçmesine neden olacaktır. Dolayısıyla, arayüz elementleri ve layout’lar arasındaki boşlukları, tutarlılığı da göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca ayrıştırıcı oranda kullanmak, hem görsel hem de kullanılabilirlik açısından doğru yolda olmanızı sağlayacaktır.
Baskınlık
Arayüzde öncelikli olarak görünmesini istediğiniz ve kullanıcının aksiyon alacağı öğeleri diğerlerinden ayrıştırmak, tasarımın bir akış doğrultusunda ilerlemesine ve kullanıcının izleyeceği yolu daha rahat bulabilmesine olanak sağlar. Ancak, ayrıştırmak istediğiniz bölümleri olabildiğince az sayıda tutmanız gerekir. Çünkü; tüm öğelerin aynı tekdüzelikte olduğu görünüm ile, farklılık yaratmak istediğiniz çok fazla baskın öğe barındıran bir görünüm arasında herhangi fark yoktur. İkisi de aynı karmaşıklığı taşır.
Ne demiş atalarımız? “First things first.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.