Google Analytics’i anlamak: Site hızı raporları
Web sitenizdeki sayfaların yüklenme sürelerini iyileştirmek, web sitenizin ticari performasını artırmak için yapılması en temel ve en öncelikli işlerden biri. Sayfa yüklenme süresinin bir saniye uzamasının yaklaşık %7 ziyaretçi kaybına tekabül ettiği söyleniyor. Bu nedenle, birçok Google Analytics kullanıcısı da site hızı raporlarını — özellikle sayfa zamanlamalarını (Davranış > Site Hızı > Sayfa Zamanlamaları) — düzenli olarak takip ediyor.
Site Hızı (Temsili)
Buraya kadar bir sorun yok, ta ki raporun varsayılan görünümünü Ort. Sayfa Yükleme Süresi birimine göre sıralayıp yüklenmesi dakikalar süren sayfalarınızı görene kadar:
Yukarıda görüldüğü üzere, /7-basarili-akis-semasi-sablonu sayfası için ortalama yükleme süresi 142 saniye! “Ortalama süre 142 saniye” ifadesi, bu sayfanın yüklenmesinin ziyaretçilerin en azından bir kısmı için 142 saniyeden de uzun sürdüğü anlamına geldiğinden, bu raporu gördüğünüzde panik halinde yazılım ekibinizin kapısına dayanabilirsiniz.
Ancak hemen ayaklanmasanız iyi edersiniz, zira bu sayılar aslında hayli küçük bir örneklemden hesaplanan, temsili veriler.
Üstelik bu temsili verilerin hesaplanması için kullanılan örneklem de hayli küçük; varsayılan yapılandırmada ziyaretlerin yalnızca %1’lik bir kısmından oluşuyor. Bu bilgi Google Analytics arayüzünün sağ üst tarafındaki örneklem bilgilendirme mesajına yansımadığı için rapora bakıldığında yükleme hızı ortalamalarının tüm sayfa gösterimlerine dayanarak hesaplandığını düşünmek gayet doğal.
Detaya inmek
Neyse ki, yazılım ekibinizin kapısını çalmadan önce sorunun boyutları hakkında fikir sahibi olmanın bir yolu var. Ortalama(!) sayfa yükleme sürelerinin dayandığı örneklem adedini yalnızca iki tıkla görüntüleyebilirsiniz:
- Üst rapor sekmelerinin hemen altında bulunan “Teknik” bağlantısına
- Rapor verilerinin üzerinde, “Gelişmiş” filtre bağlantısının hemen sağında bulunan tablo ikonuna
(istediğiniz sıra ile) tıklayarak erişeceğiniz teknik tablo görünümünde, soldan üçüncü sütunda bu ortalama değerlerin dayandığı örneklem adetlerini görebilirsiniz. Her seferinde bu işlemleri yapmadan, sayfa performanslarını takip etmek isterseniz bu özel raporu istediğiniz görünüme ekleyebilirsiniz.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde görebileceğimiz gibi, “ortalama” olarak sunulan bu değerlerin dayandığı örneklem adedi 1 (bir). Çünkü Google Analytics kodu bu zamanlama verilerini her oturumda toplamıyor. Üstelik örneklem sunucu tarafında (veriyi işlerken) değil, istemci tarafında (veriyi toplarken) oluşturulduğundan, aynı kısıt 360 versiyonu için de geçerli. Google Analytics dökümantasyonunda örneklem alma kriteri şu şekilde ifade edilmiş: “Mülk başına günde toplanan sayfa zamanlaması örneklemi, en fazla sayfa görüntüleme adetlerinin %1’i ya da 10.000 adet örnekten oluşur”. Günde 1 milyondan az sayfa gösterimi alan mülkler için belirlenen maksimum örneklem boyutları ise burada açıklanıyor.
Sınırları zorlamak
Google Analytics dökümantasyonunda ifade edildiği üzere, varsayılan yapılandırmada örneklem boyutu %1 olarak belirleniyor. Eğer web sitenizin günlük ziyaret sayısı 100.000’den az ise, Google Analytics kodunuza küçük bir ekleme yaparak site hızı örnekleminin sayfa gösterimlerinin %1’i yerine %10’unu değerlendirmesini sağlayabilirsiniz. “Create” metodunu çağırırken site hızı örneklem boyutunuzun %10 olmasına dair talebinizi aşağıdaki gibi deklare edebilirsiniz:
ga(‘create’, ‘UA-*******-*’, {‘siteSpeedSampleRate’: 10});
Böylelikle sayfa ziyaretlerinin %10’undan site hızı örneklemi alınmasını sağlamak mümkün. Ancak gönderilen veriler işlenirken yine örneklem limitleri hesaba katılacağı için, raporlarınızda görüntülenen verilerin örneklem adetleri yüksek ziyaret volümüne sahip web sitelerinde sayfa gösterimi sayısının %1’ini, daha küçüklerinde ise 10.000 adeti geçmeyecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.