Zamanı Yöneten Sen Ol! - SiberMega - Basit Yazılım ve Tasarım Eğitimleri

Popüler Yazılar

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

03/08/2022

Zamanı Yöneten Sen Ol!


Yenilenmesi mümkün olmayan ve herkes için eşit olan Zaman her gün 24 saattir birçoğumuz zamanın bazı günlerde çok hızlı geçtiğini söyleriz. Aslında zaman çok hızlı geçmez. Biz zamanı yönetemeyiz. Zamanı birçok kaynaktan ayıran temel özellik biriktirilemez oluşudur. Bizden anındalık ister. Bu yazımda sizlere zaman yönetiminde kendimde işe yaradığını düşündüğüm maddeleri sizlere anlatmaya çalışacağım.

Sorun asla zamanda değil o aynı hızında ilerliyor. Ama bizler zamanı iyi yönetemiyoruz , plan yapmıyoruz. Plan yaptığımızda da çok fazla madde koyduğumuz için sürekli çalışsak bile planımız bitmiyor. Hobilerimize zaman ayıramıyoruz. Bunun tek çözümü ise zamanı iyi bir şekilde yönetmek olacaktır.

Gelin birlikte bir üniversite öğrencisinin bir gününe bakalım. Günlük ortalama 7 saat uyuduğumuzu düşünelim. Kişisel bakım, okula hazırlık derken 1 saatimiz gidiyor. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için en fazla 3 saat harcıyoruz. Ulaşım için özellikle büyükşehirde yaşayan öğrenciler olarak gidiş geliş, otobüs bekleme süreside dahil olmak üzere 4 saatimizi alıyor. O günü yoğun bir gün sayarak 8 saat okulda olduğumuzu düşündüğümüz zaman 23 saat yapıyor. Hadi o bir saatimizi de ihtiyaçlarımız, toplantılarımız için harcıyoruz. Peki burda şu soru ortaya çıkıyor : Biz zamanı nasıl yöneteceğiz?

Zamana karşı nasıl atağa geçeceğimiz üzerine biraz beyin fırtınası yaparak maddeleyelim.

1.Olumsuz Cümleleri Hayatından Çıkarma Vakti

Beynimize ne kadar olumlu düşünürsek o kadar çalışma hevesi olur ve stresten uzaklaşır. Örneğin bir işe başlamadan önce “Bu iş çok zor asla yapamam” düşüncesi olursa o işten kaçmak için kendimize farklı işler bulmamıza neden olabilir. Bunun yerine “Bu iş zor olabilir ama ben bu işi yapabilirim” düşüncesi olursa beyin bu işi bitirebilirim der. Bu sayede zamandan tasarrufu da sağlar. Hiçbir zaman ah, vah hayatımızı kurtarmaz daha çok strese sokar. Her zaman ben bu işi başarabilirim düşüncesi olursa üstünden kalkamayacağınız bir iş olamaz.

Elinizde bir projeniz olduğunu ve projenin yarın son günü ama projeniz yetişmeyecek. Bu konuda iki seçeneğiniz var ya bugün içinde çok çalışıp projenizi bitireceksiniz ya da olumsuz düşünerek bir şey yapmayacaksınız. Seçiminiz ne olurdu? Ben olsam o projeyi yetiştirmek için gerekirse sabahlayıp belki mükemmel olmaz ama bir proje çıkarırdım. Çünkü diğer türlü sadece olumsuz senaryolarımız ile kalacak aynı zamanda da elimizde bir proje olmayacak. Bu yüzden olumsuz düşünceleri bir kenara bırakıyoruz.

2.Erken Kalkma Vakti

Zaman yönetiminin en olmazsa olmazlarından birisi erken kalkmaktır. Erken kalkınca bir bakmışsınız enerjiniz tavan ve bir bakmışsınız öğlen olana kadar programın birçok maddesi bitmiş bile. Çünkü erken saatlerde beyin dinlenmiş bir halde uyanır ve berrak bir şekilde günümüz ilerler.

Erken kalkmanın önemini özellikle 1 aylık ara tatilde daha iyi anladım. Eğer yorgun değilsem genelde 07.30 gibi uyandım. Güne erken başladığım günlerde çok daha iyi öğreniyordum ve çalışma hevesim çok yüksek oluyordu. Saat 10.00 kalktığım gün enerjim çok düşüyordu ve programımın bir kısmı kalıyordu. Çünkü akşam saatlerine doğru odağım kaybolmaya başlıyordu.

3.Hedefini İyi Belirle.

Genel anlamda ne yapacağını bilince insan zamanı kesinlikle yönetemiyor. Pandemi döneminin ilk zamanları kesinlikle ne yapacağımı bilmiyordum, hangi alanda ilerlemeliyim, ne yapmalıyım, aman şu alanda da ilerleyeyim diye düşünüyordum. Bir gün kendime “Bir gün şunu yapayım bir günü bunu yapayımla olmaz. Kendine bir hedef belirle. Öğretmen mi yazılımcı mı olacaksın” dedim ve kendimi yazılım alanına ait olduğum hissettiğim gün hedeflerime sıkı sıkıya bağlanarak hayallerimin peşinden gitmeye başladım ve zamanımı yönetmeyi daha iyi bir şekilde belirledim. İnsan sevdiği bir alanda ilerleyince motivasyonu yükseliyor ve emin adımlarla bu yolda ilerlemeye başlıyor.

O gün ile bugün arasındaki fark nedir diye düşünebiliyor olabilirsiniz. Hemen açıklık getireyim. Programımda 15 madde varsa en fazla 5 tanesi bitiyorken şimdi 10 madde varsa 10 tanesi de bitiyor. Bunun yanında kendimi çok iyi seviyede geliştirdim. Sevmediğim işlerde olduğu için onlar benim için bitmiyordu ve zamanımı çok iyi yönetemiyordum.

4.Plan Yapın

Plan yapmak zaman yönetiminin olmazsa olmazları arasındadır. Plan sadece derslerinize yönelik değil, günlük hayatınızda yapacağınız her işi de ekleyin. Plan yapmaktan ziyade gerçekçi planlar yapmanın önemi çok fazladır. Günün yoğunluğuna göre plan yapmak en faydalısıdır. Bugün okula gittik ve tüm gün dersimiz var ama 10 madde koyduk ders adına. Sizce bu plan biter mi bence bitmez. Çünkü okulun yorgunluğu üzerine bu kadar maddeyi bitiremeyeceğimiz bellidir. Bunun üzerine gün çok hızlı bitti planlarımı yapamadım diye düşünülür. Ama çok fazla madde koymaktan yetişmemiştir.

Boş günlerimize daha çok madde koyarak ilerlememiz çok daha iyi olacaktır. Markete gideceksem, odamı toplayacaksam onları bile programıma dahil ederim. Bunu yapmam zamanımı yönetmemi sağlar. Hangi maddeyi ne kadar sürede bitirmeyi sağlar.

Planlarınızı en önemli işinizden en az öneme göre sıralamak da zaman kazandırır. O gün en önemli işlerinizi hallederek aciliyeti olmayan işleri sonraya doğru bırakabiliriz.

Yapacaklarınızı ister bir uygulamada , ister bir kağıtta, isterseniz de bir ajanda da tutun. Mutlaka bir yerde saklayın ki neler yapacağınızı bilin. Ben aklımda tutarım diyerek sonradan ben ne yapacaktım diye düşünmeyim.

Her bitirdiğiniz maddeye tik atmak veya üzerini çizmek de bir motivasyon kaynağıdır. Her madde bittikçe insana bir rahatlama gelir ve diğer işleri bitirmek içinde hevesleniriz.

5.Odaklanma

Hepimizin odaklanamadığı zamanlar olmuştur. Bazen küçük bir çıt çıkması bile dikkatimizi kaybetmeye neden olabilir. Dış etmenlerden en büyük sorun telefon. Hepimizin zamanını çalıyor ve zamanı yönetmeyi engelliyor. Bundan dolayı dış etmenleri işlerimizi yaparken kendimizden uzak tutmamız işlerimizi daha hızlı yapmamızı sağlar.

Dikkat dağınıklığı olan kişiler için Pomodro tekniği fazlasıyla işe yarayacaktır. Kısaca pomodro tekniğinden bahsetmek gerekirsem 25 dakika çalışıp 5 dakika mola vermeyi sağlayan bir yöntem. Belki daha detaylı bir yazısını ilerde yazarım.

Sadece tek bir işe odaklanmak daha sağlıklıdır. Mesela telefonla oynarken ders dinlemek gibi. Beynimiz tek şeye odaklanmayı sever. Ama burada şöyle bir konuya değinmek istiyorum. Otobüste giderken kitap okumak zaman yönetimini sağlar. Sonuçta otobüsü kullanan biz değiliz. Bu yüzden otobüste kitap okumak zaman yönetimi açısından oldukça sağlıklı olacaktır.

6. Ertelemeyi Bırak

Ertelemeyi birçok kez yapmışızdır. Önemli işlerimizi hep son güne ya da son ana kadar gözümüzde büyüterek ertelemişizdir. Kaçmak yerine küçük adımlarla ilerlemiş olsak çok daha iyi işler çıkarmamızı sağlayabilir.

Çok büyük hedefler koymak yerine küçük hedefler konularak ilerlesek ve bu hedefler bittikçe tatmin oluruz. Motivasyonumuz yükselir. Ama genelde çok büyük hedefler koyduğumuz için erteliyoruz. Kendimden örnek vermek gerekirse “Yazılım öğreneceğim” hedefi koymuştum. Tamam da ne öğreneceğim bunu vermen gerek beyne. “Python öğreneceğim” diyerek başlasam işe erteleme olmadan Python öğreniyor olacağım ve beyin de bundan tatmin olacak.

Bir şeye çalışmaya başlayınca 21 gün içinde zaten rutinimiz haline geliyor ve kendiliğimizden yapmaya başlıyoruz. Devamı çorap söküğü gibi gelmeye başlıyor o halde artık mottomuzu “Yarın değil hemen ” olarak güncelleme yapıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.

Post Top Ad

Responsive Ads Here