QR KOD - SiberMega - Basit Yazılım ve Tasarım Eğitimleri

Popüler Yazılar

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

03/08/2022

QR KOD

 

Bu yazımda QR kod ile ilgili genel bilgiler paylaşacağım.

QR KOD

QR kod, akıllı cihazınız ile okutabileceğiniz bir matris barkod türüdür.

QR kod 1994 yılında Japon Denso firması tarafından geliştirildi. Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur.

QR Kod Açılımı Nedir?

QR kod açılımı ingilizce olarak Quick Response’tur.

QR Kod Nedir Nasıl Kullanılır?

Eğer akıllı telefon/tablet kameranız QR kod okuyucuya sahip ise tek yapmanız gereken akıllı telefon veya tabletinizin kamerasını koda doğru tutmak. QR Code Reader, otomatik olarak QR kodu tanıyacaktır. Eğer QR kod bir web sitesini içeriyorsa ilgili adrese otomatik olarak yönlendirileceksiniz. Eğer QR kod bir metin içeriyorsa anında metni görebileceksiniz. Akıllı telefon/tabletiniz QR Code Reader’a sahip değilse aynı işlemleri akıllı telefonunuza/tabletinize bir QR Code Reader yükleyip yapabilirsiniz.

QR Kod Nerelerde Kullanılır?

►QR kodları biletlerde kullanabilirsiniz.

►Tabela ve reklamlarda kullanabilirsiniz.(QR Kod aracılığı ile ilanı görüntülemekte olan kişilerin sayısını öğrenebilirsiniz.)

►QR kodları ile sms yollayabilirsiniz.

►Kartvizitinizin üzerine QR kodunuzu basabilirsiniz.

►Bankacılık işlemlerinde kullanabilirsiniz.

►Sosyal medya hesaplarınızı QR kod aracılığı ile tanıtabilirsiniz.

►Restoranlarda, kafelerde vb. QR kod menü kullanabilirsiniz. Ayrıca restoranlar yemek kalitelerini ölçmek amacıyla QR kod üzerinden müşterilerine form doldurtabilirler.

►Covid-19 pandemisiyle birlikte toplu alanlara girişlerde QR kod ile HES sorgulaması yapılabilmektedir.

Ayrıca QR kod çalışma alanlarına(kamu, özel sektör, STK’lar vb.), etkinliklere(fuar, kongre, sergi vb.) girişlerde kullanılabilir. Personel giriş-çıkış ve takip işlemlerinde, ziyaretçi giriş-çıkış işlemlerinde temassız olarak hızlı ve güvenli bir geçiş kontrolü sağlar.

QR KOD ÇEŞİTLERİ

Birçok şekil ve biçimde QR kod oluşturulmakta fakat en yaygın 5 tanesi kullanılmaktadır. Aslında hepsi aynı işlevi yerine getirmekte okul sadece üretim şekilleri farklıdır.

1-QR Kod: Denso Wave tarafından oluşturulan QR kodun orijinal versiyonudur. Sol alt, sol üst ve sağ üst köşesinde bulunan üç bulucu deseni ile ayırt etmek kolaydır.

2-Aztek Kodu: Welch Allyn tarafından geliştirildi. Normal bir QR koda benzese de ortasındaki bulucu deseni ile kolayca tanınabilir.

3-Maksi Kod: ABD posta servislerinde kullanılır. Ortasında bulunan bulucu deseni ile Aztek koduna benzemektedir ama farklı olarak kareler değil petekler kullanılmıştır.

4-PDF417: Symbol Technologies’den Ynjiun Wang tarafından geliştirildi. Şekli dolayısıyla QR kod ile barkodun karışımına benziyor. Diktörtgen şekli sayesinde kolayca ayırt etmek mümkündür.

5-Semacode: Aynı adı taşıyan bir yazılım şirketi tarafından geliştirildi, tanınabilir bulucu desenleri olmaması dışında sıradan bir QR koda çok benziyor.

Artık dijitalleşen dünyada hayatın birçok alanında QR kod kullanılmaktadır. Her geçen gün kullanım alanının yaygınlaşması öngörülmektedir.

Kaynakça

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.

Post Top Ad

Responsive Ads Here