Robotik Süreç Otomasyonu ve Etkili Kullanımı! - SiberMega - Basit Yazılım ve Tasarım Eğitimleri

Popüler Yazılar

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

13/03/2023

Robotik Süreç Otomasyonu ve Etkili Kullanımı!

 

Görsel: www.cio.com

Robot teknolojileri, yapay zeka, dijital dönüşüm artık hayatımızın önemli bir parçası. Bu değişimin yoğun olarak yaşandığı alanlardan biri de iş hayatı. Her ne kadar insanların yerlerini robotların, yazılımların alması genel anlamda “yoksa işimizi mi kaybediyoruz?” korkusu yaratsa da, birçok sektör bu dönüşüme ayak uydurmak, bu dönüşüm yarattığı avantajları değerlendirmek için çalışmalar yürütüyor.

Endüstri 4.0 kavramıyla beraber robot teknolojilerinin geleceği ve insanlarla ortak çalışmaları alanında yeni bir dönem bizi beklediğini söyleyebiliriz. Uluslararası Robotik Federasyonu’nun 2016 yılında yayınladığı Dünya Robotik Raporu’ndaki rakamlar dünya çapında robotların sayısının henüz başında bulunduğumuz 2019 yılı için 2.6 milyona yükseleceğini öngörmüştü. Yine bu raporda sektörel bazlı olarak endüstriyel robotların yaklaşık yüzde 70’i otomotiv, elektrik-metal ve makine endüstrisi bölümlerinde çalıştığı görülüyor.

Robot ve otomasyon sistemlerinin getirdiği yenilikler birçok sektörde kullanılırken, özellikle endüstri sektöründeki şirketlerin rekabet gücünde önemli rol oynuyor. Otomasyon sistemi verimlilik, üretim artışı, maliyetlerin azalması gibi temel noktalarda olumlu etki yaratıyor.

Robotik Süreç Otomasyonu (RSO) Nedir?

Görsel: www.dha.com.tr

Uzun süredir gündemde önemli bir yer tutan robotik süreç otomasyonu bir teknoloji uygulamasıdır. Bu uygulama iş süreçlerini otomasyonla ilerletmeyi amaçlayan kullanıcı arayüzüyle veri tabanı arasındaki transferi sağlayan algoritma ve yapılandırılmış girdiler tarafından yönetilir. Bir şirket RSO sayesinde bir robotu veya yazılımı yapılandırarak verileri yönetebilir, yanıtları tetikleyebilir ve diğer dijital sistemlerle iletişim kurabilir.

Otomasyon, şirket çalışanları ve ürünler başta olmak üzere birçok olumlu sonucu var: RSO ile birlikte üretim ve verimlilik artıyor, üretim maliyetleri azalıyor, çalışanlar monoton veya fiziksel açıdan zorlu işleri daha seyrek yapmak zorunda kalıyorlar. RSO, makine öğrenmesi, ses tanıma gibi “Bilişsel Teknolojilerle” birleştiğinde geçmişte insanların muhakeme ve algılama yeteneklerine dayanan üst düzey işler bile otomasyonla yürütülmesini mümkün kılabilir.. Bu sebeple yazılım robotlarıyla bilişsel teknolojilerle entegre sistemlerin kullanan şirket sayısı ve şirketlerin bu sistemlere duyduğu güven giderek artıyor.

RSO şirketler için karmaşık bir süreci içinde barındırır ve detaylı bir çalışmayı gerektirir. Sürece uygun şekilde yapılmayan geçişler sorun yaratabilir. Başarısızlığın sebepleri arasında zayıf planlama, kurumun ihtiyaçlarına uygun olmayan RSO seçimi gibi nedenler olabilir.

Başarılı robotik süreç otomasyonu için öneriler nelerdir?

Araştırma yapmak

Çalışanları RSO hakkında eğitmek

Teknolojinin en iyi nerede çalışacağını belirleyin

Veri güvenliğini ihmal etmeyin

Uygulamaları düzenli bir şekilde test edin

RSO sürekli gelişiyor ve ilerlemeye devam ediyor, bu ilerleme ve değişimlere ayak uydurmak ve gelecekte karşılaşılabilecek zorluklara hazır olmak önemli bir etmendir.

RSO’nun yarattığı faydalar nelerdir?

Düşük maliyetli ve uygulanması kolay olan botlar, özel bir yazılım veya derin sistem entegrasyonu gerektirmez. Robotik Otomasyon Süreciyle makine öğrenme, ses tanıması gibi “Bilişsel Teknolojilerle” birleştiğinde geçmişte insanların muhakeme ve algılama yeteneklerine dayanan üst düzey işler bile otomatikleşebilir. Büyük şirketlerin önemli bir kısmı akıllı otomasyon gündemlerine alıyorlar.

Gartner’e göre RPA pazarının 2020 yılına kadar 1 milyar dolara ulaşacak ve 2020'de otomasyon ve yapay istihbarat, iş ortaklığı hizmet merkezlerinde çalışan gereksinimlerini yüzde 65 azaltacaktır.

Forrester Research verileri RSO ile birlikte iş kollarında büyük bir değişim olduğunu gösteriyor. Bu verilere göre 230 milyondan fazla bilgi çalışanı, küresel işgücünün yüzde 9’unu tehdit edecek. RSO entegrasyonunu tamamlayan şirketler, çalışanlarının yeni iş kollarına geçişini sağlamaya çalışırken, yeni çalışanların da RSO sürecine uyum sağlamaları gerekecek.

Daha önce belirttiğimiz gibi Robotik Süreç Otomasyonu şirketler için komplike bir süreci içinde barındırır bu geçişi verimli ve doğru yapmak için yukarıdaki etmenlerin göz önünde bulundurmak gereklidir.

Etkili bir robotik süreç operasyonunu on adımda özetleyebiliriz.

  1. Beklentileri belirleyin ve yönetin
  2. İşe etkisini düşünün
  3. Bilişim teknolojilerini en başta ve sıklıkla sürece dahil edin.
  4. Kötü tasarım ve değişim yönetimi tahribata yol açabilir
  5. Veriler arasında boğulmayın
  6. Proje yönetimi her şeyden önemlidir
  7. Kontrol uyumluluğu sürdürür
  8. Robotik süreç otomasyonu mükemmellik merkezi oluşturun
  9. İnsanlar üzerindeki etkisini unutmayın
  10. Bütün geliştirme yaşam döngüsünde RSO’yu uygulayın.

Hangi Şirketler RSO kullanıyor?

Walmart CEO’su Clay Johnson denetim belgelerinden işe yarar yanıtlar elde etmeye kadar her şeyi otomatikleştirmek için 500 bot kullandığını belirtiyor. American Express Global Business Travel CEO’su David Thompson ise bir havayolu biletini iptal etme ve geri ödeme yapma işlemini otomatikleştirmek için RSO’yu kullanıyor ve yeni alanlarda RSO’yu kullanmayı düşünüyor. Buradan da görüleceği üzere tomatikleşebilecek işlerin listesi artmaya devam ediyor.

Türkiye’de de robot teknoloji anlamında çeşitli sektörlerde firmalar bu gelişimin, dönüşümün bir parçası olduğu göze çarpıyor. Son olarak Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ilk robot yazılımını hayata geçirdi. TEB Bilgi Teknolojilerine bağlı Süreç Yönetimi Direktörü Fatih Çelikel, “Robot yazılım sayesinde mevcut personelimizin iş yükü azalacak ve daha verimli çalışmaları sağlanacak” dedi.

TEB Bilgi Teknolojilerine bağlı Süreç Yönetimi Direktörü Fatih Çelikel’in yaptığı açıklamaya göre dosya transferi, raporlama, veri girişi gibi konularda robot yazılımı kullanılacağını, bu sayede insan kaynağının doğru ve verimli kullanılmasının önü açılacak. Bu da robot sistemlerinin verimliliğe katkısı açısından önemli bir kazanım olarak düşünülebilir.

RSO’nun iş alanlarında bir çok değişiklik doğuracağını söyleyebiliriz. Bu anlamda iş alanlarındaki değişiklikle beraber kariyer hedeflerinde bu sürecin bir parçası olmak, avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirip bir kariyer planı yapmak önemlidir.

RSO atölyesi bu Cumartesi Deloitte Values House’ta!

Kodluyoruz Akademi 2019 yılı Mezunlar Kulübü Buluşmaları Kariyer Sohbetlerinin ilkini teknoloji uygulamaları ve dijital dönüşüm konularında çalışmalar yürüten Deloitte Türkiye ile gerçekleştiriyor. Robotik Süreç Otomasyonu başlığıyla gerçekleşecek etkinlik verimliliği artırmada ve büyümede önemli bir rol oynayan RSO ve bilişsel otomasyon konularını örnek durumlar üzerinden uygulamalı olarak anlatacak.

Kaynaklar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.

Post Top Ad

Responsive Ads Here