İnsanlık İçin Küçük, “Doğa” İçin Büyük Adımlar! - SiberMega - Basit Yazılım ve Tasarım Eğitimleri

Popüler Yazılar

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

13/03/2023

İnsanlık İçin Küçük, “Doğa” İçin Büyük Adımlar!

 

Biz “insanlar”ın doğaya ne kadar zarar verdiği ya da attığımız çöplerin kaç milyon yıl içinde ancak çözündüğünden bahsetmeyeceğim. Bu bilgileri kendimizi bildik bileli duyuyor, daha da ötesi üzülerek fiziksel olarak deneyimliyoruz. Bugün burada hayat kalitemizi düşürmeden doğaya nasıl daha az zarar veririz ve kendimizi iyi hissederiz onu anlatmak istiyorum.

Doğaya olabildiğince az zarar veren, onu seven ve koruyan biri olarak yaptığımız her şeyi sürdürülebilir yaşam adı altında toplayabiliriz. Sürdürülebilir olmayı; tüketmemek, daha az tüketmek, tüketmek gerekiyorsa da doğru şekilde, doğru ürünleri tüketmek ve sonrasında doğru şekilde geri dönüşüme göndermek şeklinde açıklayabiliriz.

Gündelik hayatımızı nasıl sürdürülebilir bir şekilde yaşayabiliriz. Bunları üç ana başlığa ayırırsak;

İş Hayatı:

Benim korkulu rüyam yanlışlıkla alınan sayfalarca çıktı ve onların umutsuz sonunun normal çöpte bitmesi. Bu üzüntüyü yaşamamak için çok gerekli olmadıkça çıktı almamak, alınması gereken ya da alınmış bulunan çıktıların geri dönüşüm hayatına katılabilecek şekilde çöpe atılması.

Ve tüm sohbetlerin en yakın arkadaşı; çay, kahve.. Bu tüketimler için kağıt bardak yerine cam ya da porselen tercih etmek ve hatta olabiliyorsa aynı gün içinde aynı bardağı kullanmak. Böylelikle daha az su tüketimi daha az deterjanın doğaya katılmasını sağlamak. Benim bu konudaki motivasyonum ise; kendime çok keyif aldığım bir bardak alıp sürekli onu kullanmak şeklinde.

Ve bir işyerinin vazgeçilmezi öğle yemekleri.. Öncelikle kendi bünyesinde öğle yemeği veren firmaları tebrik ediyor ve geçiyor, bireysel tüketime dönüyorum. Tabii ki en sağlıklısı öğle yemeğini evden getirmek ama yoğun iş temposu içinde ne kadar zor olduğunu kendim de deneyimlemiş bulunmaktayım. Bu yüzden burada yapabileceğiniz ufak ama milyonlar değerindeki şey, dışarıdan söylediğiniz paketle birlikte, plastik çatal-kaşık-bıçak, pipet, ıslak mendil veya peçete göndermemelerini özellikle rica etmek. İşte bu kadar kolay.

Sosyal Hayat:

Ya da sakin bir pazar gününü arkadaşlarınızla geçirmek için güzel bir cafede buluştunuz. Alacağınız kahve ya da çay için kağıt bardak yerinde cam ve poselen bardak tercih edebilirsiniz.

Güzel bir cuma akşamı için restoranda yemek planınız var; masaya gelen suyu pet şişe yerine cam şişede tercih etmek bile ufak ama büyük etkili bir tercih olacaktır.

Ya da piknik yapalım ama marketten hazır ve kolay bir şeyler alıp gidelim dediniz; plastik yerine geri dönüştürülmesi kolay cam ya da kağıttan paketlenmiş ürünleri tercih etmek hem daha sağlıklı olacak hem de doğaya daha az zarar vereceğinden sizi de mutlu edecektir.

Yaşam Alanı:

Alışveriş konusunda can alıcı en önemli şey, tüketeceğinden fazlasını satın almamak. Atılan çöp yiyecekler hem cebe hem de doğaya büyük bir eksi. Bunun önüne geçmek için haftalık menü oluşturup alışverişinizi ona göre yapmak en mantıklısı. Bu konuda benim favorim “önceden hazırlanmış yemek”; bu konuda daha detaylı bilgiye küçük bir araştırma ile ulaşabilirsiniz.

Ve benim de sevmediğim ama asla kaçamadığım temizlik konusunda, doğaya zararı olmayan ya da az olan temizlik ürünlerini kullanarak bir etki yaratabilirsiniz. Çünkü yerleri sildiğiniz kimyasal, evcil hayvanlara, bulaşık makinasında kullandığınız kimyasallar midenize ve çamaşır için kullandığınız ise kıyafetlerle teninize direkt geçiyor. Biliyorum ki sağlıklı bir şeyler almak ve edinmek birçok ürün için lüks sayılıyor. Neyse ki temizlik konusunda beyaz sirke ve karbonatın başaramadığı hiçbir şey görmedim, yapmak istediğiniz temizlik deterjanı ile ilgili youtube’a başvurabilir ve örneğin bu video gibi videolara ulaşabilirsiniz.

ve son olarak Sürdürülebilir Yaşam Başlangıç Kiti:

Kendinize göre uyarlayabileceğiniz standart bir başlangıç kiti.
  • Yolluk alacağınız kahveler için cam, porselen ya da paslanmaz çelik kupa
  • Su içme alışkanlığınızı arttıracağına inandığım, kendinize ait cam, paslanmaz çelik su şişesi
  • Evden öğle yemeklerini getirmek için eğlenceli yemek termosu — aka sefer tası — ve yanınızda taşıyabileceğiniz, kendinize ait çatal-bıçak-kaşık takımı.
  • Yapacağınız ufak alışverişler için plastik poşet almak yerine kullanabileceğiniz yanınızda taşıdığınız bez poşet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.

Post Top Ad

Responsive Ads Here