Cari Açığı Kapatmak İçin Uzay Aracı Yapmamıza Gerek Yok! - SiberMega - Basit Yazılım ve Tasarım Eğitimleri

Popüler Yazılar

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

13/03/2023

Cari Açığı Kapatmak İçin Uzay Aracı Yapmamıza Gerek Yok!

 

1- TET-Türkiye Enerji Tedariği
Türkiye’nin sınırlarını aşan enerji arama-geliştirme-işleme-tedarikçisi milli bir şirkete ihtiyacı var. Dünyanın her tarafında arazi sahibine çıkan petrol veya doğal gazın en fazla %15'i verilir. Türkiye hemen güneyinde vaktiyle Türk şirketlerinin arama-geliştirme faaliyetinde bulunduğu komşularda ham petrol ve doğalgaz çıkarmalı. Enerji tedarik desenini değiştirmeli ve endüstriyel girdi maliyetlerini aşağıya çekmelidir. Ham petrol, doğalgaz bir şekilde yerli malına çevrilmelidir. Çıkarma maliyeti düşük olan Irak ve bölge ile ilişkilerimiz hayati öneme sahiptir. Örneğin elektrik arz güvenliğini sağlama alalım derken yaptığımız iki nükleer santral anlaşması Türk İmalat endüstrisine 60 milyar doların üstünde yük getirecektir. Elektrik, gaz ve petrol tedarik sistemi yeniden kurgulanarak 5 milyar dolardan fazla cari açık azaltılabilir.

2- Cevhere Dayalı Yassı Metal, Paslanmaz ve Diğer Alaşımlı Metaller
Yassı metal endüstriyel üretimin en temel girdisidir. Türkiye’de cevherden çelik üreten üç tesis, cevherden yassı çelik üreten iki tesis vardır. Hurdadan yassı çelik üreten tesis sayısı ise üçtür. AB ve ABD tarafından stratejik metaller grubunda yer alan krom, nikel, kobalt madenleri Türkiye’de vardır. Dünyaya cevher olarak satılmaktadır. Demir cevheri ise Türkiye’de en çok bulunan madenlerin başında gelmektedir. Çinko, kurşun, bakır bakımından da ülkemiz iyi durumdadır. Yassı metal, paslanmaz, bakır ve bakırlı alaşımları; etrafında çok sayıda alt sektörün ve sanayi işletmesinin de oluşumuna katkı sağlar. Yeni kurulacak 4–5 tesis ile cari açığa 10 milyar dolara varan katkı sağlanabilir.

3- Petro-Kimya Kümelenmesi
Modern çağ bol miktarda şekillendirilmiş metal ve plastikten oluşur. Araçlar, bilgisayarlar, boyalar, kumaşlar, parfümler, içtiğiniz su şişesi, ambalajlar aklınıza gelebilecek çok şey aslında petrol-kimya ürünüdür. Singapur bir şehir devletidir, petrol kaynaklarından oldukça uzaktır ve Türkiye’nin 4 katı petro-kimya kapasitesine sahiptir. Türkiye net petro-kimya ithalatçısıdır. Yumurtalık bölgesinde teşvik edilecek bir petro-kimya kümelenmesi TET projesi ile birleştirilirse 15–20 milyar dolarlık bir üretim yaparak imalat endüstrisine ana girdi ithalatını azaltır. Cari açığa 15 milyar dolardan fazla katkı sağlanabilir.

4- Asfaltit
Türkiye yüksek miktarda Asfaltit ve Şeyl yataklarına sahiptir. Asfaltit gazlaştırılabilir, sıvılaştırılabilir. Sentez gazı ve sıvı yakıtlar üretilebilir. Ayrıca gübre, asit, waxlar gibi çok sayıda yan ürünler üretilebilir. Güney Afrikalı Sasol şirketi kömürden sıvı yakıt ve yan ürünler üreterek 15 milyar doları aşan ciro üretir. Türkiye ileri asfaltit rafinasyonundan elde edilen ürünlerle 5 milyar doları aşan üretim yaparak asfaltit ile Türk ekonomisine katkı sağlayabilir.

5- GAP, KOP, DAP ve Sınır Ötesi Tarım
Uzmanlara göre biyo-karbon ile desteklenmiş topraklarda verim artıyor, sulama ve gübre ihtiyacı azalıyor. Yağlı tohumlar, yem bitkileri, hububat, pamuk başta olmak üzere çok sayıda tarımsal ürüne ihtiyacımız var. Kendi topraklarımızı etkin kullanmalı, doğru tarım yapmalıyız. Ayrıca Ukrayna’da, Türki Cumhuriyetler’de, Afrika’da çiftçilik yapabiliriz. Ürün desenlerimizi çeşitlendirebiliriz. Ayrıca medeniyetin ve tarımın başladığı bereketli Hilal’i yani GAP’ı dünyanın en değerli tarım bölgesine dönüştürebilir ve bu bölgede üretilen tüm ürünleri markalaştırarak dünyanın her yerine ihraç edebiliriz. 11 milyar USD’yi geçen tarımsal ürün ithalatımızı aşağı çeker, tekstil ve gıda endüstrimize ucuz girdi sağlayabilir aynı zamanda ihracat ile cari açığın 10 milyar dolarını tersine çevirebiliriz.

6- Yüksek Potansiyelli İhracatçı Sektörler
Tasarım, pazarlama, dağıtım ve servis süreçleri doğru geliştirilemediği, küresel yönetim becerileri zayıf kaldığı için üretim yetenekleri yüksek olmasına rağmen potansiyelinin altında ihracat yapan sektörleri var Türkiye’nin. Örneğin mobilya, araç üstü ekipmanlar, makine, mermer ve doğal taşlar, seramik, ambalaj, gıda sektörlerinde 10 milyar dolar ilave ihracat yapılabilir. Yapılması gereken doğru tedarik, pazarlama ve dağıtım stratejilerini uygulamak.

7- Yerli-Makul-Haddi Vasat
Klasik iktisat ihtiyaçların sınırsız kaynakların sınırlı olduğunu vaaz eder. “Modern insan” tükettiği ve sahip olduğu eşya ile vardır. Değerler sistemi yozlaşırsa ihtiyaçtan fazlası satın alınır. İsraf ortaya çıkar. İsraf ise tabiatı tahrip etmekle kalmaz cari açık oluşturur. Sadece akıllı telefon yenileme süreleri ve makul fiyatlı ürünlerin satın alınması teşvik edilse yılda 1–3 milyar dolar tasarruf edilir. “Türkiye’de üretilmiştir”, “Türkiye’de tasarlanmıştır” damgalarına sahip ürünlerin tercih edilmesi için toplumsal bilinç geliştirilebilir. Örnekleri çeşitlendirmek mümkün. Makul olmak en az 10 milyar dolarlık dış ticaret açığını azaltabilir.

8- Hizmet İhracı
Sağlık hizmetleri, geriatri-yaşlı bakım hizmetleri, yazılım hizmetleri alanında büyük fırsatlar önümüzde duruyor. Gastronomi alanında Türk lezzetleri makul sunumlar ile dünyanın her tarafına taşınabilir. Makul fiyatlı eğitim ve yaşam koşulları sunarak yüksek eğitim satılabilir. Türk kalitesiyle dünyanın her yerinde konut üretilebilir ve konutlara malzeme ihraç edilebilir. Türkiye genç ve eğitimli nüfusu ile 100 milyar doları aşan hizmet ihracatı potansiyeline sahip.

  • Rakamlar TÜİK, BÜMKO, TİM, MIT-Atlas verileri derlenerek yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.

Post Top Ad

Responsive Ads Here