Mobil uygulamalar eğer tamamen statik değilse -ki genelde değildir- loading durumuna ihtiyaç duyar. Çünkü mobil uygulamalarda bizim yaptığımız her işlemde bir aksiyon meydana gelir. Bu aksiyonlardan biri de yüklenmedir.
Yüklenmeler, mobil uygulamaya ve internet hızına bağlı olarak belirli bir süre alır. Bu süreyi mümkün olduğunca kısa tutmalıyız, yazının devamında bahsedeceğim. Yüklenme sırasında kullanıcı ne olduğunu anlamayabilir. Ekranın donduğunu ya da uygulamanın crash olduğunu düşünebilir. Eğer loading durumu kullanmazsak gerçekten de öyle görünür.
Donmuş bir ekranla yüklenen bir ekran arasındaki farkı çok eskiden beri kullanıcıya öğretmiştik: spinnerlar. Spinner, yüklenen bir ekran olduğunu bize en net şekilde gösteren basit animasyonlardır. Fakat günümüzde yalnızca spinner kullanmak artık pek işe yaramıyor. Çünkü artık mobil uygulamalardaki içerik boyutu da arttı. Günümüz kullanıcıları yavaş içerikten kaçıyor. Kullanıcıyı ekranda tutamazsak kaçıp giderler.
Nasıl Kullanırız?
Spinner kullanmak, örneklerden sadece biri. Animasyonlar, grafikler, blurlar ve skleton screen yüklenirken kullanıcıyı bilgilendiren tasarımlardır. Bahsettiğim bu tasarımlar, birbiriyle kullanılabilir. Özellikle spinner ve skleton ekran sıklıkla birlikte kullanılıyor.
Hatta daha güzel ve tkin bir kullanım olarak skleton screenin renk değişikliği ile wave animasyonu. Bir örnekle göstereyim;
Mesela Twitter’ın fotoğraf ve videoar için harika bir loading tasarımı var. Eğer yavaş bir internete sahipseniz öncelikle skleton screen ile fotoğrafların nerede görüneceği beliriyor. Ardından fotoğraftaki hakim renk fotoğraf alanını kaplıyor. Bir sonraki adımda blur devreye giriyor. Son olarak gerçek resim yükleniyor.
Eğer bu bir fotoğraf değil de video ise işlemler yine aynı. Sadece blur sonrası bir spinner beliriyor ve video oynamaya başlıyor (eğer otomatik oynatma devre dışı değilse)
Fotoğraftaki hakim rengi kullanmak bir çok app tarafından kullanılıyor. Bunlardan ilk akla gelenler Pinterest ve Chrome.
İçeriği Olabildiğince Hızlı Göster
Fotoğraf ve video harici bazı işlemleri arayüzde göstermek daha uzun sürebilir. Bunun için yalnızca spinner kullanmak yetersiz. Çünkü kullanıcılar ekranda bir şeyin görüneceğini anlar fakat beklemekten sıkılabilir ve uygulamayı terkedebilirler.
Özellikle ne kadar bekleyecekleri belli değilse, kullanıcılar beklemeyi sevmez. Bu sorun bir çok app tarafından progressi göstererek çözülüyor.
Kullanıcıya en iyi loading ekranını kuşkusuz oyunlar sunuyor. Başlangıçta bir oyunun açılması için bağımlılıkların yüklenmesi gereklidir. Bu uzun süren işlem boyunca oyundan kesitler gösterilir.
İşte burada, kullanıcıyı sıkmamak için yaratıcı olmalıyız. Bu noktada her bir app için tek bir öneri yoktur. Çünkü her app kendine özel detaylar barındırır ve biribirinden ayrıdır. Hatta bazı appler birbirinden kesin çizgiyle ayrıdır.
Eğer uygulamanın yüklenme süreleri uzunsa özelleştirilmiş bir loading tasarımı daha iyi olacaktır. Fakat normal yüklenme süresine sahip uygulamalar için yukarıda bahsettiğim güncel çözümler kullanılabilir.
Bazı Uygulamalardaki Loading Durumları
- Discord
- Getir
- Netflix
- Youtube
Her Şey Ters Giderse
Her şeyin ters gitmesi bazen yok sayılabiliyor. Hiç dolmayan progress barlar, sonsuza dek dönen spinnerlar görebiliyoruz. Bazı çok sabırlı kullanıcılar, sayfanın yüklenmesini uzun süre bekleyebiliyor. Fakat internet bağlantısı yoksa veya uygulamadan kaynaklı bir yüklenme hatası varsa bunu kullanıcıya bildirmek daha kullanıcı dostudur.
Kısacası sayfa yüklenmediyse, sonsuz dönen spinner kullanmak yerine hatayı ekrana yansıtmak ve kullanıcıyı bilgilendirmek daha yararlıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.