E-posta okuma deneyimini kolaylaştırın!
Apple Mail Helvetica’yı, Gmail de, Arial’i varsayılan font olarak kullanıyor olsa da, kusursuz olmayan bu iki font, e-posta gönderirken neden kullanılmamalı? Biraz iddialı oldu biliyorum ama aşağıdaki sebepleri okuyunca muhtemelen siz de bu cümleye hak vereceksiniz.
Bir çok tasarımcı Helvetica’yı dokunulmaz bir konuma yerleştirse de, söz konusu, e-postadan uzun metinleri okumak olunca durum biraz değişiyor.
Arial, Helvetica’dan türetilmiş bir font olduğu için, Helvetica’daki sorunları aynı şekilde — genetik olarak — devam ettiriyor. Arial de tıpkı Helvetica gibi, özellikle font boyutu küçüldükçe, belirsiz harf aralıklarından dolayı okuma güçlüğü oluşturan bir font. Örneğin, harf genişliği diğerlerine göre daha fazla olan h ve e harfi yan yana kullanıldığında farklı, i ve l harfi yan yana kullanıldığında farklı boşluklar oluşuyor. Bahsettiğim şey, çok küçük farklılıklar olabilir ama uzun cümlelerden oluşan bir yazı okuduğunuzda, muhtemelen gözlerinizi kısıp, monitöre biraz daha yaklaşmanız gerekecektir.
Ülkemizdeki kurumsal firmaların kullandığı düşük çözünürlüklü monitörler de düşünüldüğünde, harflere karakteristik farklılıklar ekleyerek oluşturulan tırnaklı (serif) font kullanmak yerine, tırnaksız (sans serif) font kullanan Gmail, Apple Mail ya da Outlook’tan her gün onlarca e-posta okuyan birisi için, bu durum pek de sağlıklı olmayacaktır. ”Buradan Apple ve Google’a sesleniyorum!” demesem de :), e-posta servis sağlayacıların tırnaklı font kullanması, kullanıcıların yararına olacaktır deyip önerimi getiriyorum:
Olağan şüpheli: Georgia
İyi bir fontun en önemli özelliği, hızlı okuma deneyimine olanak sağlayan karakteristik harf özellikleri, harfler arasındaki boşluklar ve harflerin kendi içindeki boşluklarıdır. Aslında beyaz alan (white space), sadece tasarım öğeleri arasında değil, aynı zamanda font hazırlarken de okunabilirliği doğrudan etkileyen bir faktördür.
Okurken, harf harf okumayız. Bir grup harfi algılayıp, siyah ile beyaz arasındaki etkileşimi tanımlarız.
– Literata’nın tasarımcısı José Scaglione
E-posta okurken, okuyucunun rahat bir okuma deneyimi yaşaması için, Helvetica ve Arial fontlarında belirttiğim olumsuz yönleri ortadan kaldıran, geniş harf karakterleri, hızlı okuma oranına doğrudan etki eden harf araları ve kendi içerisindeki harf boşluklarıyla Georgia kullanmak en mantıklı çözüm olacaktır.
Ayrıca, başlıklarda ya da ayrışmasını istediğiniz kısa metinlerde, tırnaksız (sans serif) font kullanma ihtiyacı duyduğunuzda da Verdana, Helvetica ve Arial’e göre çok daha iyi sonuç verebilir.
Sonuç olarak, yeni bir e-posta göndermeden önce, varsayılan fontu, tırnaklı bir fontla (benim tercihim Georgia) değiştirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.