Online satın alma sürecini iyileştirmenin 5 kısayolu
E-ticaret sitelerinde satış kurgusu, fiziksel mağaza deneyiminde olduğu gibi iki aşamadan oluşur: Ürünlerin müşterilere sergilenmesi (reyonlar) ve satın alma süreci (kasa). Kullanıcılar, mağaza deneyiminde aradıklarını kolayca bulup doğrudan satın alma işlemi için kasaya yönelirler. Bizim değineceğimiz kısım da tam olarak burası.
Gerçek hayatta, bir müşteri alışveriş süreçlerini tamamlayıp kasaya geldiğinde, satın alacağı ürünleri görür; isterse sipariş listesinden çıkartır ve bu aşamanın tamamında terminal POS’un kendine dönük ekranında, ödeyeceği toplam bedeli görebilir. Dijital alışveriş deneyiminde de benzer bir akışı ve dönüm noktalarını göz önünde bulundurarak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi kurgulamak mümkün. Online satın alma süreçlerinizi bu çizgide optimize etmeniz için size birkaç kısayol önerimiz var:
1. Fazlalıklardan kurtulun
Alışverişi tamamlama (Check out), kullanıcının satın almak istediği ürünleri sepetine eklemesi ve satın alma işlemini gerçekleştirmesi adımlardan oluşur. Bu sebeple, bu aşamada kullanımı zorlaştırıcı, kafa karıştırıcı ve kullanıcıların öncelikli görevi olan “satın alma”yı zorlaştırıcı navigasyon öğelerini gizlemek, kullanıcıları satın almaya teşvik edecek önemli etkenlerden birisidir.
Tüm fazlalıkları çıkarttıktan sonra kullanıcıların tekrar alışveriş alanına gitme ihtiyacını karşılamak için sadece “alışverişe devam et” gibi bir buton eklemek, “satın alma” sonrasındaki ihtiyaçları karşılamaya yetecektir.
2. Adım sayılarını gösterin
Satın alma süreci birden fazla adımdan oluşur. Kullanıcılara, bu sürecin kaç adımdan oluştuğunu, kaçıncı aşamada olduklarını ve kaç adım daha kaldığını ifade ettiğinizden emin olun. Adımları, adım numarası, ismi ve belki birer ikonla ifade etmek, oluşacak karmaşanın önüne geçmenize olanak sağlar.
Ayrıca, kullanıcılar önceki adımlara geri dönebilmelidir. Kullanıcıların hatalı bilgi girişi yapma ihtimallerine karşı, önceki adımlar arasında gezinebilmeleri, tüm sipariş onay sürecini tekrar çalıştırmalarının önüne geçecektir.
3. Sipariş özetini tüm adımlarda görüntüleyin
Kullanıcılar sepet sayfasında verdikleri onaydan sonra adres, kişisel bilgiler ve ödeme bilgilerini girecekleri adımlarla karşılaşırlar. Bu aşamalara geçildiğinde ve hangi ürünlere ne kadar ücret ödeyeceklerini hatırlamak istediklerinde, bu isteğe cevap verecek alanlar oluşturulmalıdır.
Her adım, bir önceki adımın bilgilerini içerek şekilde kurgulanabilir. Sipariş adımlarının aşağıdaki sıralamada olduğunu varsayalım.
- Sepet
- Adres bilgileri
- Ödeme bilgileri
- Onay
Her adımda, bir önceki adımın bilgilerini içerecek özet kurgusu oluşturulursa, kullanıcılar hiçbir zaman geri dönüp girdiği bilgileri ya da aldığı ürünleri kontrol etmek zorunluluğu hissetmeyecektir. İlk maddede bahsettiğim fazlalıkları çıkarma işlemine, gerekli olanları eklediğimizde, kullancılar tamamen satın alma süreci içerisinde kalarak kolayca siparişlerini verebileceklerdir.
4. Kayıt olma işlemini opsiyonel yapın
Kullanıcılara alışveriş yapmaları için kayıt olmalarını zorunlu tutmayın. Alışveriş işlemine kayıt olarak ya da “misafir” olarak devam etmek arasında çok fazla işlem farkı olmayabilir. Kullanıcılar sipariş vermek istediklerin, her durumda adres, iletişim ve kişisel bilgilerini girmelidir ancak; kayıt olma işlemini opsiyonel tutmak, kontrolün kullanıcılarda olmasıyla birlikte kullanıcı deneyiminin de daha iyi olmasını sağlayacaktır.
5. Alışveriş sepetinin kolay düzenlenebilir hale getirin
Kullancılar sepet sayfasına geldiği andan itibaren, sepetindeki ürünlerde değişiklik yapmak isteyebilir. Bunun sebebi ödeme adımında fark edilen bir yanlışlık ya da ürünün farklılaştırılmak istenmesi olabilir. Bu durumda kullanıcılar,
- Sepetindeki ürünü silmek isteyebilir,
- Sayısını arttırmak ya da azaltmak isteyebilir,
- Ürün buna izin veriyorsa düzenlemek isteyebilir
- Ya da ilk maddede bahsettiğimiz gibi tekrar alışveriş alnına gitmek isteyebilir.
Sonuç olarak, bu madde ve diğer maddelerde olduğu gibi amacımız kullanıcıları mümkün olduğunca alışveriş adımları içerisinde tutup, yapmak istediği düzenlemeleri ya da dönüp tekrar bakmak isteyeceği bilgilere hızlı erişim imkanı sağlayarak başarılı bir alışveriş deneyimi hazırlamak. Kısaca değindiğim 5 maddenini dışında en çok kullanılan e-ticaret sitelerinin alışveriş adımlarının nasıl hazırladığını da şuradan görebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.