Doğru ‘tasarım akışı’ ile kullanıcıya yol gösterin!
Daha önce girdiğiniz bir web sitesinde ne yapacağınızı bilemediğiniz, daha doğrusu web sitesi size bu yönlendirmeyi sunmadığı için, birkaç saniye içinde sayfayı kapatmış olabilirsiniz. Bunun en büyük sebebi, web sitesinin, kullanıcıların kolay bir deneyim yaşamasına olanak sağlayacak bir akış olmadan tasarlanmış olmasıdır. Örneğin, karmaşık ve bir o kadar da geniş bir içeriğe sahip bir web sitesi düşünelim. Kullanıcı, bu karışıklık içinde nereye tıklaması gerektiğine karar veremeyebilir ya da bir başlangıç noktasına sahip olsa da, sonrasında nereye bakması gerektiğini bilemez ve yolunu kaybedebilir ve buna en kısa çözümü ctrl+w’ya basmakta bulabilir.
O zaman, kullanıcılar kendi kaçış yollarını bulmadan önce, tasarımın onlara yön göstermesini sağlayacak olan tasarım akışını anlatmaya çalışayım.
Tasarım akışı nedir?
En basit tarifiyle tasarım akışı, kullanıcının göz takibi yaparak, adım adım arayüzde gezinmesini sağlamaktır. Aslında bu durumu, birden fazla bölümden oluşan kitabın, her bir bölümünün belli bir kurguya göre sıraya dizilmiş oluşuyla da tarif edebiliriz. Yani ihtiyacımız olanlar, bir başlangıç noktası, devamında belirlenen kurguya göre içerik dizimi ve sonuç kısmıdır.
Metinsel ve görsel akış
İyi bir tasarım, metinsel ve görsel öğeleri aynı anda, birbirleriyle uyumlu şekilde ve vermek istediği mesajı kolay anlaşılır olarak bünyesinde barındırabilir. Kolay anlaşılabilirliği sağlamak için de, web sitesinin navigasyon, metin alanları ve görsel galeriler gibi bölümlere ayrılmış olması gerekir.
Metinsel akış nasıl sağlanır?
- Font tercihi yaparken okunabilirliği yüksek olan fontlar seçilmelidir. Satır aralığı ve harf aralığının da çok dar olmamasına dikkat etmekte fayda var.
- Kolon genişliklerinin çok geniş ya da çok dar olması da okunabilirliği olumsuz etkileyecektir.
- Belirlenen tipografi stilleri tüm metinsel içeriklerde aynı olmalıdır. Örneğin, başlık ve link’ler için belirlediğiniz stiller tüm içeriklerde aynı olmalıdır.
- İçeriği, eğer mümkünse madde madde yazmak daha kolay bir okuma deneyimi sağlayacaktır.
- Birbiriyle ilişkili içerikler, gruplanarak kullanılabilir.
Görsel akış nasıl sağlanır?
- Genellikle, kullanıcıların dikkatini ilk olarak, belirlenen görseller çekecektir. Bu durum, bazen başlık ya da CTA — call to action — ile değişkenlik gösterse de, görsel seçimine özen göstermek gerekir. Çünkü görseller, mesajınızı iletmenin en etkili ve kolay yoludur.
- Görsellerin yönünü kullanarak, akış hızı ve yönü üzerinde kontrol elde edebilirsiniz.
- Akışı, göz takibinin tersi yönünde devam ettirmek istediğinizde, kullanıcının karşısına bariyerler çıkarabilirsiniz. Örneğin, bu bir separatör olabilir ve bu sayede akışın o noktada sona erdiğini kolayca ifadece edebilirsiniz.
- Akışı kolaylaştırmak için görseller arasında açık alanlar (white space) bırakabilirsiniz.
- Kontrast renk ve birbirlerinden farklı şekiller kullanarak, yine istediğiniz yönlendirmeyi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Sonuç olarak, kullanıcıları belirlediğiniz yönde devam ettirebilmek için, akışı neden kontrol etmek istediğinizi bilmeniz ve şu soruya cevap verebilmeniz gerekir: “Kullanıcıların hangi sıralamayla, hangi öğeleri görmesini istiyorum?”
Bu sorunun cevabı, tüm kullanıcılara çözüm sağlamayacak olsa da bir çoğuna yardımcı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.