Bu yazımızda programlamaya başlayıp bir türlü ilerlemekte zorluk çekenler için ve nereden başlayacağını bilmeyenlere yol gösterici bir yazı yazmak istedim. Özellikle “pandemi” sonrası evlere kapandıktan sonra kendimi geliştirmek için bir şeyler yapmalıyım diye düşündüm. Nasıl ilerleyeceğim, neler çalışacağımı bilmiyordum. Ama sonrasında bir yerden başlamaya karar verdim ve sizlere 9 10 aylık tecrübelerimden yola çıkarak sizin de aynı zorlukları yaşamamanız adına birkaç öneride bulunacağım. Önerilere geçmeden önce yazılıma neden başlamalıyım düşüncesi olabilir. Neden kodlamaya başlamalısının başında 2020- 2025 yetkinlikleri arasında gelir. Artık yazılım dili bilmek İngilizce bilmek gibi bir şey oldu. Kodlama yapmak zeka gelişimini olumlu yönde etkiliyor. Mesela bir sorunla karşılaştık diyelim ve bu hataya karşı çözüm ararken beyin odağını geliştirerek günlük hayat problemlerine de çözümler üretmemizi sağlar. Karşılaştığımız olaylara bu sayede çok geniş odaklarla bakmayı sağlar.
Halen diyorsan ki ben kodlama öğrenmek istiyorum hemen bekletmeden bu adımlara geçelim.
1. ADIM : ÇALIŞACAĞINIZ ALANI BELİRLEYİN
Hangi alanda çalışmalar yapacağınız çok önem arz ediyor. Mesela oyun alanını seçeceğim diyorsanız neden ilgisiz dilleri çalışasınız ki. Eğer siz oyun alanında ilgilenirken neden web programlama alanıyla ilgili dillerle ilgilenmeniz zaman kaybıdır. Elbette tek bir alanda çalışma zorunluluğu bulunmuyor. Sizin hem web alanına hem de oyun alanına ilginiz vardır. Elbette o zaman iki alana da yoğunlaşmanız gerekir. Yazılımda bazı alanları şu şekilde listeleyebiliriz:
- Web tasarım ve geliştirme
- Oyun Geliştirme
- Gömülü Sistemler
- Masaüstü Uygulama Geliştirme
- Mobil Uygulama Geliştirme
- Siber Güvenlik
- Veri bilimi-Makine Öğrenmesi-Yapay Zeka
Siz bu alanlardan hangisiyle ilgilenmek istediğinizi belirledikten sonra bir sonraki aşamaya rahatlıkla geçebilirsiniz. Eğer alanınızı belirleyemediyseniz de üzülmeyin kesinlikle elbette bazen bu alan belirleme olayı süreç içerisinde kendiliğinden oluşuyor.
2. ADIM: SEÇTİĞİN PROGRAMLAMA DİLLERİNİ TANI
Programlama dilleri yukarıdaki şekilden de anlaşılacağı gibi birçok programlama dili mevcuttur. Sayıları her geçen gün artmaktadır. 1. aşamada belirttiğim alanlardan birisini seçtiyseniz bu kısımda sadece öğreneceğiniz dilleri öğrenmek gerekecek. Zaten bir dilin syntaxını (söz dizimi) öğrendikten sonra diğer dilleri öğrenmesi bir hayli olacaktır. Aynı Türkçe’yi çok iyi öğrendikten sonra İngilizce, Almanca gibi dilleri rahatlıkla öğrenebildiğimiz gibi bir durum söz konusudur.
Mobil geliştirme alanını seçtiğinizi varsayalım. Bu alanda ilerlemek için:
- Objective-C,
- Swift,
- Java,
- Kotlin,
- React Native,
- JavaScript,
- Flutter
yukarıda saydığımız programlama dillerini kullanarak IOS ve Android alanında rahatlıkla uygulamalarınızı oluşturabilirsiniz. Elbette mobil geliştirmeyi seçmeden ziyade Android mi IOS tarafına mı uygulama yapacağınızı da düşünmek önem arz ediyor. Hangi dil için hangi programlama dillerini öğrenmeniniz gerektiğini 1 Milyon İstihdam sitesinden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Ben hangi alanda ilerleyeceğimi bilmediğim için Python’dan başlamıştım ve Python’u detaylı bir şekilde öğrenmeye çalışınca diğer diller çorap söküğü gibi gelmişti.
3. ADIM: ALGORİTMİK DÜŞÜNME YETİNİZİ GELİŞTİRİN
Algoritmik düşünme kavramı üzerine biraz konuşalım. Algoritmik düşünme tarzı ya da sistematiği de çözmek istenilen bir problemin net basit ve küçük adımlar halinde nasıl yapılacağının belirlenmesi ve sıralanması olarak tanımlanabilir. Aslında biz algoritmaları hayatımızın her anında kullanıyoruz ama farkında değiliz. Mesela bir yemeği yapmak, karşıdan karşıya geçmek temel örnekleri verebiliriz.
Algoritmik düşünme yazılımda neden önemli diye düşünüyor olabilirsiniz bunu da basit bir örnekle anlatayım. Mesela bir öğrenci için not ortalaması hesaplama işlemi yapacağınızı düşünelim. Bu öğrencinin not ortalamasını hesaplarken kodları oluştururken önce bütünü düşünüp adımları belirleriz ve daha sonra bu adımları koda uygularız. Algoritma yazılımın temeli olduğunu unutmayalım. Peki bu algoritmik düşünme nasıl gelişir:
- Bulmaca çözülebilir.
- Gündelik hayattan problemler ve çözümler yaratabilirsiniz. Mesela bir pilav yaparken nasıl yaptığınızı algoritma kurallarına uygun oluşturulabilir.
- Satranç gibi strateji oyunları oynanabilir.
- https://code.org/ tarzı sitelerden pratik yapılabilir.
4.ADIM: BAŞLAYIN
Aslında en önemli aşama başlamaktır. Ne demişler başlamak bitirmenin yarısıdır. Kafanızda bulunan soruları az buçuk tahmin edebiliyorum. Bu sorular genellikle “Hangi dille başlasam?” , ”Hangi kaynaktan başlasam?”, “Video mu izlesem kitaptan mı çalışsam hangisi verimli olur?” gibi düşünceler vardır. Bu düşünceleri atın. Bir dil seçin ve hoşunuza giden herhangi bir kaynaktan başlayın. Tüm kaynaklar genel olarak size başlangıç seviyesi için genel olarak bilgileri sağlayacaktır. İşte bu yüzden kaynak aramaya çok takılmayın ve istediğiniz bir yerden başlayın. Her şey bir “hello world” ile başlar ve büyük uygulamalara kadar gider.
Yazılımda yukarıdaki anlattıklarımın dışında yazılımda ilerlemek için istikrar çok önemli. Çünkü en ufak hata da bırakmak yerine hatanın neden kaynaklandığını internet üzerinden araştırmalar yaparak öğrenebiliyoruz. Her hatada aslında araştırmalar sonunda yeni bilgiler ediniyoruz.
Yazılıma başlayan yeni arkadaşlar için umarım faydalı bir yazı olmuştur. Ben genel olarak bu adımları uygulayarak ilerlemeye çalıştım. İlk zamanlarda hangi alanlarda ilerleyeceğimi bilmiyordum. Ama şu an büyük oranda hangi alanlarda gideceğimi belirleyebildim. Kesinlikle yılmadan ilerleyin. Çalışınca başarı kaçınılmaz oluyor. Son olarak her konuda başaracağınıza inanın. Ne demiş atalarımız "Bir İşe Başlamak Yolun Yarısı" dır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.