​HTML Tarihçesi - SiberMega - Basit Yazılım ve Tasarım Eğitimleri

Popüler Yazılar

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

11/08/2021

​HTML Tarihçesi

HTML Eğitim serimizin ilk dersi ile herkese merhaba diyoruz. Bugün sizlere gerçek anlamda HTML ile kodlamaya başlamadan önce; HTML’nin Tarihçesinden sizlere bahsetmek istiyoruz.

HTML Dersleri Bölüm 1: ​HTML Tarihçesi

HTML'NİN TARİHÇESİ


1980 yılında CERN’de laboratuarında görevli olan Tim Berners-Lee, CERN bilim insanlarının bilgilerini ve kaynaklarını birbirlerine gönderebilmesi için bir sistem olması gerektiğini düşünüyordu. Bu nedenle prototip olarak ENQUIRE isimli bir projeyi önerdi.


​1989 yılına gelindiğinde ise internet tabanlı sistemlerin ilk temellerini yine Tim Berners Lee atmıştır.


Tim Berners-Lee


1990 yılında HTML işaretleme dilinin oluşturulmasından sonra World Wide Web (WWW) sistemini kurulmuştur. Böylece CERN’de laboratuarından bilgi paylaşımı amacı doğrultusunda ortaya çıkan HTML işaretleme dili günümüzde hayatımızın vazgeçilmezi olan internetin başlıca temel yapısını oluşturmuştur.


HTML Dersleri Bölüm 1: ​HTML Tarihçesi



HTML'NİN GELİŞİM EVRELERİ

HTML 1.0–1991

HTML‘in ilk versiyonu 1991 yılında yayınlandı. Zamanla kullanışlı olacak olan HTML, henüz 1.0 versiyonunda iken ilk sürüm olmasından dolayı çok kısıtlı özelliklere sahipti. Bundan dolayı bu sürüm ile oluşturulan sayfalarda oldukça basitti ve gösterişsiz idi. Başlıklar, listeler ve paragraflar bu sürümün vazgeçilmez özellikleriydi.


HTML 2.0–1994

1994 yılında HTML 2.0 versiyonu yayınlandı. Bu versiyonda geliştirilmeye devam eden HTML, günümüzde sıklıkla kullanılan doldurulabilir form özelliğini kazandı.

HTML 3.2–1997

HTML 3.2 isimli üçüncü versiyon 1997 yılında yayınlandı. Tarayıcıya özel etiket kullanma özelliği getirildi. Bu özellik geldiği günden beridir tarayıcı uyumsuzlukları oluşmaya devam etti. Ancak en önemlisi CSS bu versiyon ile beraber geldi. HTML artık daha işlevsel olmaya başladı.


HTML 4.0–1999

HTML 4.0 ile önceki versiyonlarda var olan işlevsiz kodlar kaldırıldı. Söz dizimi açısından HTML’in olabilecek en iyi standartlarına gelindi. HTML’in geldiği bu durum artık web sitelerinin çoğalmasına imkan tanımaya başladı.

XHTML 1.0–2000

2000 yılına gelmeye başladığımızda internetin yaygınlaşmasıyla birlikte birçok yeni websitesi oluşturulmaya başlandı. Bu durum birçok yeni geliştirmeye ihtiyaç duyulmasına neden oldu. World Wide Web Konsorsüyum (W3C) XHTML 1.0'ın özelliklerini tavsiye olarak yayınladı. X Genişletilebilir anlamına gelmekte olup XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) ile uyum sağlamasını hedefleyen bir sürüm olması planlandı. XHTML 1.0 ve HTML 4.01 ortak standart olarak kabul edildiler.

XHTML İle Gelen Özellikler:

  • XHTML aslında yeni bir dil değil, HTML içinde kullanılabilen bir XML uygulamasıdır.
  • XHTML’nin çıkış nedeni HTML’nin “kirli” yapısını temizlemektir.
  • XHTML 1.0 aslında HTML 4.0.1 ile neredeyse aynıdır. (Bütün elemanları içinde barındırır.)
  • XHTML daha temiz ve düzenli bir yapıya sahiptir.
  • XHTML standartlarına bağlı kodlama, CSS temelli tasarım ve XML’e geçişte basamak görevindedir.
  • XHTML’yi çoğu web tarayıcısı tanımlar.

HTML 5–2011

HTML5 standartları ile HTML artık harika bir duruma geldi. Günümüzde kullanmakta olduğumuz bu versiyon, günümüz teknolojisindeki tablet, mobil cihazlarla uyum içinde çalışan ve çok daha fazla özelliğe sahip olmuş bir yapıya sahiptir. Başka bir değişle arama motoru dostu haline gelmiş olduğunu söyleyebiliriz.

Bu şekilde HTML’ye bir giriş yapmış olduk. 2.dersimizde görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.

Post Top Ad

Responsive Ads Here