TikTok; Sosyal Medya’nın Anlaşılmaz Yükselişinin Son Halkası! - SiberMega - Basit Yazılım ve Tasarım Eğitimleri

Popüler Yazılar

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

27/01/2023

TikTok; Sosyal Medya’nın Anlaşılmaz Yükselişinin Son Halkası!

Instagram, Facebook ve Twitter derken şimdi yeni bir Çin’li sosyal medya uygulaması ülkemizde hızla yükseliyor ama Tik Tok daha önceden bilinen sosyal medya uygulamalarına hiç benzemiyor.

Bloomberg’e göre TikTok’ın sahibi Çinli ByteDance şirketi, dünyanın en büyük Start up’ı olarak 75 milyar dolar değere ulaşabilir. Tik Tok hem çok hızlı şekilde en değerli Start Up değerlemesine ulaşmaya doğru giderken hem de artan bir hızla popüler oluyor ve kullanıcı sayısını devamlı olarak arttırıyor.

Twitter, Facebook ve Instagram veya kullanılan sosyal medya uygulamaları ne kadar eleştirilse bile TikTok ile denk olamayacakları ayrı bir noktada duruyorlar. TikTok sadece komik ama anlamsız videolar yaratmayı mümkün kılarken karşılığında bir fikir, görsellik veya kaliteli bir içerik bulmak çok zor.

TikTok şu anda içeriği tam anlaşılamayan komik video paylaşımı sağlayan bir uygulama olarak nitelenebilir. Bu özelliği ise “sosyal medya nereye gidiyor” sorusunu körüklemeye fazlasıyla açık. Internetin özgürlükçü, gücü bireylere veren ve paylaşım ekonomisine dayalı bir modern bir iş modeli mevcut. Ülkemizde internetin bu gücüne ve paylaşıma dayalı işleyişinin en fazla kullanıldığı alan sosyal medya. Güncel teknolojiler veya inovasyonlar topluma çok hitap etmezken sosyal medya ise çok sevildi. Sosyal medyanın en çok deneyimlenen ve kullanılan uygulamaların başında gelmesinin sebepleri olarak merak duygusunu körükleyebilmesi, insanlar tarafından kullanımı kolay olması, paylaşımın getirdiği beğeni ve takipçi toplama isteği kaynaklı.

Klasik medya çok eski zamanlarda seçici ve önemseyiciydi. Sonrasında ise rekabetle beraber seçiciliğin ve önemini insanları ekrana çekmek ve ekranda vakit geçirmek kavramına bıraktı. İzlenmek ve sürekli takip edilmek medya için bugün de eskiden olduğu gibi en önemli kavramlardan birisi, izlenmek için herşey, mübah anlayışı hala devam ediyor. Sosyal medya ise bildiğimiz klasik medyanın yolundan gidiyor ama bunu fazla hızlı yapıyor.

Sosyal medya platformaları insan yorumuna açık ve insanlar tarafından dizayn edilen platformlardır. Linkedin kurulduğundan bu yana hemen hemen benzer kalabildi ve insanlar bu platformda genelde iş dünyasıyla ilgili paylaşımlarda bulunabiliyorlar. Bu kullanış biçimi hem platformun platforma özgü özelliğinden hem de kullanıcıların kullanım alışkanlıklarından ve paylaşımlarında kaynaklanmaktadır. Tik Tok ise komik olmayı vaat ediyor ve bunun için her yolun mübah olduğu kullanıcıya sunuyor. Bugünün izleyiciyi ekranda tutmaya çalışan medya kültürünü temsil ederek hem giderek popüler hale geliyor hem de değerini sürekli arttırıyor. Fakat içerik anlamında ve insana katkı sağlamak düzleminde komik olmaktan ileri gidilemiyor.


Tik Tok; Sosyal Medya’nın Anlaşılmaz Yükselişinin Son Halkası!

Sosyal medya TikTok ve benzeri uygulama ile bildiğimiz medya ile tamamen aynı noktaya doğru ilerliyor. Bundan sonrasında yeni sosyal ağlar ile nerelere ulaşılabilir veya ne kadar ileri gidilebilir tahmin etmek daha güç bir hal alıyor. Medya kavramı ne kadar sınırsız gibi görünse de arka planda düzenleyiciler ve denetleyiciler mevcut. Bu durum internet dünyası için ise tercih edilmeyen ve olmaması gereken bir düzenleme. Olması gereken ise insanların paylaşım yaparken kaliteli içerikler üretmeleri ve yaptıkları paylaşılanlar insanlara katkı sağlamalarını amaçlamaları. Ayrıca bireylerin zamanlarını doğru yönetmeleri kendileri ve kişisel gelişimleri için çok önemlidir. Bireylerin beğeni ve takipçiye dayalı içerik üretme modeli, medya kanalları için kullanışlı olabilir ama bireyler için kıstas bunlar olmamalıdır. Internet çağında bireylere düşen görev; kendi yeteneklerini ortaya çıkartabilecekleri, kaliteli içerikleri ile beraber insanlara ve toplumlara fayda sağlamak ve gelişmelere katkı vermek olmalıdır. Sosyal medyada ancak bu şekilde fayda ve değer yaratılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.

Post Top Ad

Responsive Ads Here