Dijital Ortamınızı Düzenleyerek Nasıl Veriminizi Artırırsınız? - SiberMega - Basit Yazılım ve Tasarım Eğitimleri

Popüler Yazılar

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

03/08/2022

Dijital Ortamınızı Düzenleyerek Nasıl Veriminizi Artırırsınız?


Dijital Ortamınızı Düzenleyerek Nasıl Veriminizi Artırırsınız ?

Bu yazıyı okuyan bazı kişiler The Sims oyununu bilecektir. Bilmeyenler için kısaca özetlemek gerekirse bir avatarımızın olduğu ve bu avatarımızın gerekli ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığımız bir gerçek hayat simülasyonu oyunu. Yemek yemekten tutun da bir aile kurmaya kadar farklı şeyler yapabiliyorsunuz.

Az önce de dediğim gibi bu karakterimizin bazı ihtiyaçları var ve bu ihtiyaçlar barlarla bize gösteriliyor. Bunlar açlık, eğlence, sosyallik, konfor gibi ihtiyaçlar. Bir tanesi daha var ki bu yazımın içeriğiyle gayet bağlantılı. Çevre barı.

Çevre barı etrafımızın ne kadar temiz ne kadar düzenli olduğuyla artıp azalan bir bar. Mesela evinizdeki çöpleri attığınızda bu bar yükseliyor ve bununla birlikte karakterimizin mutluluğu da artıyor.

İşte tıpkı bizim de bu oyundaki karakter gibi bir çevre barımız var. Etrafımız ne kadar düzenliyse o denli huzurlu oluyor, kendimizi iyi hissediyoruz. Teknolojinin de gelişip ekranların ve dijital ortamların hayatımızda daha fazla yer bulmasıyla gerçek çevremiz kadar dijital ortamdaki çevremizin de düzenli ve temiz olması bir o kadar önem kazandı. Dilerseniz gelin bu dijital çevremizi nasıl daha düzenli hâle getirir ve çevre barımızı yükseltiriz buna bakalım.

Uğraşacağınız dosyalar yığını ne kadar azsa işiniz o kadar kolaylaşır.

İşi Bir Güne Sıkıştırma

En başta unutmamamız gereken bir şey: işi tek güne sıkıştırmamak. Eğer ki düzenlemeniz gereken çok fazla dosya varsa işi tek güne sıkıştırmayın. Unutmayın daha düzenli bir dijital ortam için sabırlı ve tutarlı olmak çok önemli.

Bir Şey Gereksizse Sil

Photo by Ujesh Krishnan on Unsplash

Düzenlemeye başlamadan önce neler önemli ve neler silinebilir bakmak gerekli. Eğer ki uzun süredir kullanmadığınız dosyalar varsa ve bunlar gereksizse silin. Bu sayede asıl düzenlemeniz gerekenlere odaklanabilirsiniz.

Masaüstünü Temiz Tut

Dosyaları bilgisayarınızın masaüstüne kaydetmek masanıza bir yığın kağıt koymak gibidir ve ihtiyacınız olduğunda ihtiyacınızı bulmanızı zorlaştırır. Bu yüzden masaüstünüzü olabildiğince temiz tutun.

Dosyalarını Buluta Depola

Photo by Brett Jordan on Unsplash

Telefon veya bilgisayarınızdaki dosyaları her ihtimale karşı yedeklemeyi unutmayın. Diğer uygulamalardan daha stabil çalıştığını düşündüğüm için ben MEGA uygulamasını kullanıyorum. Sizler de Dropbox, Google Drive gibi kendinize en uygun bulut depolama servisini seçip hemen dosyalarınızı yedeklemeye başlayabilirsiniz.

Gereksiz Aboneliklerden Ayrıl

Bir zamanlar bir hevesle abone olduğunuz ve sonrasındaysa çok da ilgilenmediğiniz ve size sürekli e-posta gönderen aboneliklerden ayrılın. Unutmayın uğraşacağınız mail yığını ne kadar azsa işiniz o kadar kolaylaşır.

E-postalarını Kategorilendir

Mesela siz de benim gibi YetGen’ den birçok mail alıyorsanız ve bunların kaybolmasını istemiyorsanız onları YetGen isimli bir klasörde tutabilirsiniz. Bu şekilde YetGen mailleriniz diğer maillerle karışmayacak ve asıl ilgilenmeniz gereken maile daha iyi odaklanabileceksiniz. Bunu diğer birçok mailiniz için yapabilirsiniz. Zaten hâli hazırda birçok e-posta uygulaması bunu yapmanıza izin veriyor. Ama eğer ki benim ne kullandığımı merak ediyor ve benden de bir öneri istiyorsanız Spark E-mail’e bakabilirsiniz. Özellikle ara yüzüne bayılıyorum. (Play Store , App Store)

Telefonundaki Uygulamaları Kategorilerine Göre Grupla

Kullandığınız uygulamaları rastgele bir şekilde ana sayfanıza mı ekliyorsunuz yoksa onları klasörlere mi yüklüyorsunuz ?

Daha düzenli bir dijital ortam için benim önerim uygulamaları kategorilerine göre klasörlere ayırmak. Mesela sosyal medya uygulamalarını bir klasörde, finans ve bankacılık uygulamalarını başka bir klasörde tutabilirsiniz. Bu size aradığınızı kolayca bulabilme imkânı sunar. Ayrıca buna ek olarak en çok kullandığınız klasörü baş parmağınızın daha rahat uzanabileceği yere koyabilirsiniz. Bu sayede sık sık açtığınız klasörü daha az efor harcayarak açabilirsiniz. Benim düzenimi ise yukarıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

Kendine Has Bir Sınıflandırma Sistemi Geliştir

Aradığınız şeyleri kolayca bulabilmek ve bir düzen yaratmak için bir sistem yaratmalısınız. Yukarıda benim sistemimi görebilirsiniz. Mesela Fotoğraflar ana klasörü var. Bunun içindeyse küçüklük fotoğraflarımdan lise mezuniyet fotoğraflarıma kadar yine aynı şekilde klasörlenmiş bütün fotoğraflarım var. Bu şekilde her bir ana başlık için bir klasör oluşturdum. Ve onların da içinde yine ana klasörle bağlantılı diğer klasörlerim var.

Bu noktada bir şey daha eklemek istiyorum. Fark etmişsinizdir her bir klasörün sonunda o klasörle alakalı bir emoji var. Çünkü bizler yazıdan ziyade görsellerle daha çabuk algılayan insanlarız. Bu yüzden klasörlere isim verirken klasörünüze uygun olacak şekilde bir emoji de koyabilirsiniz. Mesela videolar klasörünün ismini “Videolar ” yapabilirsiniz. Bu hem bir görsellik sunacak hem de aradığınızı daha hızlı bulmanıza yardımcı olacaktır.

Yer İmlerindeki Siteleri Düzenle

Yer imlerine eklediğimiz ve tamamen düzensiz duran bu siteleri düzenlemenin bir yolu var. Karşınızda Raindrop uygulaması. (Play StoreApp Store)

Raindrop bir yer imi kaydetme uygulaması. Bu uygulama ile yüzlerce farklı klasör oluşturabilir, bu klasörlerin içine yüzlerce farklı site ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu sitelere etiket ekleyerek daha sonrasında etikete dayalı arama da yapabilirsiniz. Benim bu uygulamayı nasıl kullandığımı yukarıda siz de görüyorsunuz. Verdiğim linkler üzerinden siz de bu uygulamaya erişip anında yer imlerinizi kaydedebilirsiniz.

Dosyaları Etiketlendir

Yazımın sonuna doğru yaklaşırken harika bir yazılımdan bahsetmek istiyorum. Adobe Bridge

Düzenleme deyince tabii ki de Adobe Bridge programını işlememek olmaz. Adobe Bridge aslında bir dosya yöneticisi. Özellikle fotoğraflarınızı gruplandırabilir, sınıflandırabilir hatta onları etiketleyebilirsiniz. Mesela 2018'deki tatil fotoğraflarınız için #2018 #Bodrum gibi etiketler kullanabilirsiniz. Bu size aradığınızı daha kolay bulma fırsatı yaratır.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak gerçek hayatta da dijital hayatta da düzen bizim için iyi bir şey. Aradıklarımızı daha kolay bulmak, düzensizlik içinde kaybolmamak ve tabii ki de çevre barımızı yükseltmek için çok gerekli bu düzen. Umuyorum ki bu yazım sizi harekete geçirmiştir ve daha düzenli bir yaşam için adım atmaya başlamışsınızdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.

Post Top Ad

Responsive Ads Here