İlham veren arayüz tasarımları: Arayüzde tipografi
Tipografinin şekline ait bir sesi ve anlamı vardır ve web arayüzünde kullanıcıyı iyi hissettiren şeylerden biri de tipografinin şekli, sesi ve o sesin algısıdır. Web arayüz tasarımlarında kendini tekrar eden ve çizgisiyle birbirine benzeyen bir çok tipografi örnekleriyle karşılaşıyoruz. Bu günümüzün dijital problemi. “Bu problemin önemsenmediği anlamına mı geliyor?” Bu sorunun cevabını bilemediğim için, uzunca bir zaman araştırmalara devam ettim. Arayüz tasarımlarında kullanabileceğimiz tipografi stil örneklerini koleksiyonlarım arasına ekleyerek, ilham veren arayüz tasarımları yazı dizisinde de sizlerle paylaşmak istedim. Şöyle buyrun…
Arayüzün dili tipografi
Arayüz tasarımlarında kullandığı pastel renkleri, birbirinden farklı görünen tipografi kullanım stilleri ve kendine özgü minimal çizgisinden ilham alabileceğimiz tasarımcılardan biri Ben Schade.
Kullandığı renk ve yazı tiplerinde gayet seçici olan Raaz Das, zamanın ötesinde modern arayüz tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Tasarımlarında ana başlıklar büyük boyutlara ve baskın zıt renklere sahip. Alt başlıklarda ise açıklama metinlerinde kullandığı renkleri tercih ediyor.
Çalışmalarında fotoğraflara daha fazla alan ayırırken, bunun yanı sıra yazı tiplerini birbirine zıt olacak şekilde kullanıyor. Tırnaklı (Serif) ve tırnaksız (Sans-serif) yazı tiplerini eş zamanlı kullanarak minimal ve okunabilir arayüz tasarımlarına imza atıyor.
Arayüz tasarımlarında Stephen Scaff gibi fotoğraf kullanımına ağırlık veren Vedad Siljak, yine birbirine zıt yazı tiplerini kullanarak özgün tasarım çizgisini koruyor. Bol bol tırnaklı yazı tipi kullandığını, diğer işlerine göz attığınızda da göreceksiniz.
Arayüz tasarımında dengeyi serif yazı tipleriyle, sadece çok büyük ve çok küçük boyutlar kullanarak, hem okunabilirliği sağlıyor, hem de minimalizme vurgu yapıyor.
Bu tasarımında sulu boya efekti kullanarak, başlık stilini fotoğraf ile maskelemeyi tercih etmiş. Hemen altındaki sanatsal fotoğraflar ve yazı tipinin et kalınlığı ile kıvrımlarıyla estetik bir görüntü almış. Diğer çalışmalarında kullandığı renkler ve yazı tiplerini de detaylıca incelemenizi tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüş ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşmayı Unutmayın.